Maximale hypotheek verantwoord?
In Nederland gelden er wettelijke normen die bepalen hoeveel iemand mag lenen voor de financiering van een woning. De normen zijn bedoeld om te voorkomen dat banken te hoge bedragen uitlenen waardoor consumenten in de toekomst in betalingsproblemen komen. Het maximale bedrag dat je mag lenen wordt in belangrijke mate bepaald door je inkomen en de hoogte van de door jouw gewenste lening in relatie tot de waarde van de woning die je wilt kopen.

Bereken een indicatie van je maximale hypotheek op basis van een duur van 30 jaar

Normen zijn gebaseerd op “gemiddelden”
De normen zoals de overheid die heeft vastgesteld zijn gebaseerd op de gemiddelde uitgaven die consumenten met bepaalde inkomens hebben. Toepassing van deze normen moet ervoor zorgen dat je na de betaling van de rente en aflossing van de hypotheek nog voldoende geld overhoudt om van te leven.

Nu kan jouw situatie anders zijn dan gemiddeld. Je kunt bijvoorbeeld als hobby een paard hebben dat bij een manege gestald wordt. De kosten die je per maand hebt, zullen dan veel hoger zijn dan in de normen als “gemiddeld” voor een consument zijn aangenomen. In dit voorbeeld kunnen de lasten van de hypotheek samen met de kosten van het paard veel te hoog worden om te dragen.

Andersom kan natuurlijk ook. Misschien ben jij veel zuiniger dan gemiddeld omdat je niet zo een vakantieganger of uitgaanstype bent. Jij kan dan misschien juist iets meer aan hypotheeklasten dragen dan de gemiddelde consument.

Hypotheekberekening voor doorstromers vaak heel anders
Als doorstromers is het hypotheekverleden belangrijk in het bepalen van je maximale hypotheek. Neem bijvoorbeeld het vervallen van de rente aftrek in 2031 als je een hypotheek had in 2001. Of nog veel meer invloed heeft een hypotheek(deel) vanaf 2013. Doorstromers dienen (voorbehoudt van renteaftrek) hun annuĂŻteiten of lineaire hypotheek vanaf 2013 (of later) af te maken in 30 jaar. Dus Stel u heeft al 5 jaar een annuĂŻteiten hypotheek en deze neemt u mee, dan heeft voor een hypotheektoets de restant aflosduur van 25 jaar veel invloed. Ook al is dat maar voor een deel van de gehelen nieuwe hypotheekbehoefte. Bijna geen enkele online toets houdt hier rekening mee!

Zorg voor een individueel inzicht
Ons advies is om, wanneer jij je oriënteert op een hypotheek, door ons ook altijd een individuele berekening te laten maken waarbij wij kijken naar jouw individuele lasten nu en in de komende tijd. Wij kijken ook naar een hypotheekverleden (mits van toepassing) Aan de hand daarvan onderzoeken wij welke hypotheeklasten jij veilig kunt aangaan.

Om een individuele beoordeling te kunnen maken op basis van je eigen uitgave patroon kan je gebruik maken van een budgeteringstool.

Deze kan je op de site van het Nibud zelf online opstellen of via ons eigen excelsheet: klik hier voor deze sheet

Voorkom achteraf teleurstellingen als doorstromer
Zoals eerder vermeld is een online hypotheektoets als doorstromer in bijna alle gevallen een onjuiste toets. Er wordt met volledige renteaftrek gewerkt en met een duur van 30 jaar over de gehele lening.

Dat is eerder voor starters wel een juiste weergave. Voorkom een teleurstelling en laat je maximale hypotheektoets door ons nauwkeurig vaststellen. Ook al heb je een indicatie gehad van een collega. Beter zeker, dan onzeker.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

100% Hypotheken & 100% Verzekerd maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie