Niet eens met de WOZ-waarde? Maak bezwaar in 5 stappen

In de komende weken ontvang je als woningeigenaar de WOZ-beschikking van jouw gemeente. Reken op een forse verhoging, de gemiddelde WOZ-waarde stijgt dit jaar met 17 procent. Ben je het niet eens met de inschatting van de gemeente? Bezwaar maken doe je in vijf eenvoudige stappen. 

De WOZ-waarde is onder andere bepalend voor de hoogte van diverse belastingen, waaronder onroerendezaakbelasting (ozb), waterschapsbelasting en inkomstenbelasting (eigenwoningforfait). Bij een gelijk belastingpercentage betaal je meer belasting naarmate de WOZ-waarde stijgt. Bezwaar maken kan lonen.

Stappenplan bezwaar WOZ-waarde

 1. Verzamel informatie
  Voordat je bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van je woning, is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Denk hierbij aan details over de staat van je woning, de locatie en eventuele verbouwingen of verbeteringen die je hebt aangebracht. Wil je bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde? Let op de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in je wijk en buurt. Zijn de verkoopprijzen (fors) lager dan jouw WOZ-waarde, neem dit mee in het bezwaar.

 2. Stel een bezwaarschrift op
  In het bezwaarschrift zelf beschrijf je waarom je het niet eens bent met de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Leg uit waarom je denkt dat de waarde te hoog is en geef aan welke informatie je hebt verzameld om dit te onderbouwen. Voeg eventueel foto's, rapporten of andere bewijsstukken toe.

 3. Verstuur het bezwaarschrift
  Verstuur het bezwaarschrift op tijd naar je eigen gemeente. Doorgaans moet het bezwaar uiterlijk 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bij de gemeente binnen zijn.

 4. Volg de procedure
  Na ontvangst van het bezwaarschrift, gaat de gemeente zich buigen over je bezwaar en volgt een besluit. De gemeente stelt je vanzelf op de hoogte van de uitkomst. Er kan ook een hoorzitting plaatsvinden waar je jouw bezwaar mondeling kunt toelichten. Je kunt in jouw bezwaarschrift aangeven dat je graag gehoord wilt worden als de gemeente besluit om je bezwaar deels of volledig af te wijzen.

 5. Dien eventueel een beroep in
  Blijft de gemeente bij haar standpunt en wil jij voet bij stuk houden? Het laatste redmiddel is aantekenen van beroep bij de rechtbank. Hiervoor heb je zes weken de tijd vanaf de dagtekening van de gemeentelijke uitspraak. Na de uitspraak van de rechtbank is zelfs een hoger beroep mogelijk, al moet je jezelf wel afvragen in hoeverre het de moeite loont.

Bewaar alle gegevens
Bewaar alle correspondentie, documenten en bewijsstukken die te maken hebben met het bezwaarproces. De documentatie kan van pas komen bij een eventueel beroep of vervolgprocedures.

WOZ-waarde reageert met vertraging
Gemeenten gaan bij de waardebepaling uit van de verkoopprijzen in het jaar ervoor. Uitgangspunt voor de WOZ-waarde van dit jaar is dan ook de periode tussen januari 2021 en januari 2022. Om deze reden is de afkoeling op de woningmarkt nog niet terug te zien in de gemiddelde WOZ-waarde. Houd hier ook rekening mee als je bezwaar maakt.

Tot slot is het niet in alle situaties verstandig om bezwaar te maken tegen een hogere WOZ-waarde. Bijvoorbeeld als je plannen hebt om je woning te verkopen. Daarnaast kan een hogere waarde van je woning resulteren in korting op je hypotheekrente. Neem dit mee, voordat je de gemeente ter verantwoording roept.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

100% Hypotheken & 100% Verzekerd maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie