Laat je huis veilig achter tijdens de donkere dagen

Nu het snel donker wordt, stijgt de kans op inbraken. Zeker rond de feestdagen loop je meer risico op ongewenst bezoek. Breng jij de feestdagen bij familie door of ga je er een paar dagen tussenuit? Zorg ervoor dat je je huis zo veilig mogelijk achterlaat. Dat kan vaak met eenvoudige maatregelen.

Inbrekers houden niet van risico’s. Huizen met een slechte beveiliging zijn eerder prooi voor gelegenheidsdiefstal. Met de volgende tips maak je jouw woning minder aantrekkelijk voor inbrekers:

 1. Voorkom flipperen
  Het lijkt een cliché, toch nemen veel mensen niet de moeite om het huis goed af te sluiten. Het dichttrekken van de deur is toch voldoende? Niet voor handige inbrekers. Met een plastic pasje krijgen ze de deur vrij eenvoudig en geruisloos open. Deze methode wordt ook wel flipperen genoemd en werkt niet als de deur op slot is gedraaid. Zit de deur goed op slot, neem de sleutel mee. Onder de deurmat ‘verstoppen’ is geen goed idee.

 2. Zorg ervoor dat je woning goed zichtbaar is
  Inbrekers worden niet graag gezien. Een lamp met bewegingssensor bij de deur schrikt af. Zorg er daarnaast voor dat het zicht vanaf de straat niet te veel beperkt wordt door beplanting. Je kunt het geruisloos besluipen van je woning ook moeilijker maken met grind op sommige plaatsen rond je woning, in plaats van tegels of aarde.

 3. Wek de schijn van een bewoond huis
  Laat tijdens de feestdagen een paar lampen branden, ook wanneer je niet thuis bent. Ga je op vakantie? Verlichting met een tijdschakelaar is handig in die situatie. Omdat de verlichting aan- en uit gaat, lijkt het alsof er iemand aanwezig is.

 4. Zorg voor goede sloten
  Sloten heb je in verschillende soorten en van een uiteenlopende kwaliteit. Kies een hoogwaardig slot die voldoet aan de richtlijnen van het SKG-keurmerk. Deze zijn doorgaans duurder maar ook veiliger. Een goed slot maakt bijvoorbeeld het uittrekken van de cilinder moeilijker.

 5. Houd waardevolle spullen uit het zicht
  Een schilderij of dure audio-installatie in het zicht kan de verkeerde aandacht trekken. Zorg ervoor dat ze niet zichtbaar zijn als je (langere tijd) weg gaat. Je kunt ze ook een merkteken geven zodat je makkelijk kunt aantonen dat de spullen van jou zijn.

 6. Denk ook aan de bovenverdieping
  Zorg op de bovenverdieping ook voor een goede beveiliging. Dit is zeker van belang als deze ook bereikbaar is via een uitbouw of erker. Maak het beklimmen van jouw woning zo lastig mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het wegzetten van ladders en kliko’s, zodat die geen toegang geven.

Wat kun je nog meer doen?

 • Laat sleutels niet aan de binnenkant van sloten zitten. Hiermee maak je het inbrekers eenvoudiger.
 • Bevestig geen adreslabels aan je sleutelbos. Met je naam en / of telefoonnummer erop kun je inbrekers onbedoeld een handje helpen.
 • Heb je een schuifpui? Leg binnen een latje op de rails tussen de schuifpui en de deurpost. Zo wordt de schuifpui geblokkeerd en is het lastiger om deze te forceren.
 • Meld je aan bij een WhatsApp BuurtPreventie-app groep.
 • Plaats niet op social media dat je de feestdagen elders doorbrengt.
 • Ga je langer weg? Vraag de buren om hulp. Naast het opruimen van de post kunnen ze de gordijnen openen en ’s avonds weer sluiten.

Is er ondanks alle maatregelen toch ingebroken? Inbraakschade valt onder de dekking van een woonhuisverzekering. Een eventuele schadevergoeding na inbraak hangt wel af van de exacte voorwaarden van de verzekeraar en de situatie zelf.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

100% Hypotheken & 100% Verzekerd maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie