Verzeker jezelf tegen medische kosten tijdens wintersport

Verlang jij met deze koude winterdagen al naar de wintersport? De komende maanden vertrekken veel Nederlanders weer richting de bergen om te skiën of snowboarden. Dat is niet zonder risico. Het is daarom verstandig om vooraf goed na te gaan of je voldoende verzekerd bent. Hoe zit dat precies?

Een hobbel die je niet hebt gezien of de bocht die toch scherper was dan je dacht. Met wintersporten is de kans op een val op de piste of een blessure groter dan bij de gemiddelde zonvakantie. De blessure zelf is al vervelend genoeg, vervolgens loop je ook nog het risico op een hoge rekening voor de geleverde zorg.

Veelvoorkomende zorgkosten bij ongeval

Stel, je krijgt een ongeluk op de piste tijdens het skiën. Dan heb je al snel de volgende kosten:

  • Medische bijstand direct na een val, de hulpactie of zogenaamde bereddingskosten. In de meeste gevallen halen ze je met een ‘banaan’ of sneeuwscooter de piste af. Gaat dat niet, dan krijg je te maken met het veel duurdere vervoer per helikopter.
  • Vervoer naar het ziekenhuis per ambulance of helikopter.
  • Verblijfskosten als je te maken krijgt met een ziekenhuisopname of andere medische kosten als medicijnen.
  • Repatriëring: vervoer naar huis met het vliegtuig, ofwel de ‘gipsvlucht’.

Hoe hoog je rekening bij een skiongeluk oploopt, is lastig op voorhand te zeggen. Maar denk bij de banaan of sneeuwscooter al snel aan € 300 tot € 600. De helikopter kan al snel € 3.000 (per uur!) kosten. 

Alleen reisverzekering met wintersportdekking niet voldoende

Juist voor deze onvoorziene kosten is er de wintersportdekking als aanvulling op je reisverzekering. Dan zijn doorgaans ook de kosten gedekt van gehuurd skimateriaal, geboekte skilessen en de skipas voor de tijd dat je daar geen gebruik meer van kunt maken. Heb je eigen materiaal meegenomen dan valt schade en diefstal ook onder de gemiddelde dekking. Wel kan een maximumvergoeding gelden. Wat je niet zomaar vergoed krijgt, zijn de medische kosten na een wintersportongeluk, zoals een ziekenhuisopname. De € 4.500 van de voorbeeldrekening dus.

Basiszorgverzekering vergoedt niet alles

Zijn de kosten voor de medische behandeling voor rekening van je zorgverzekering? Nee, zeker niet. De basisverzekering vergoedt alleen de spoedeisende medische zorg. Ofwel de behandelingen die niet kunnen wachten tot je terug bent in Nederland. Je zorgverzekeraar vergoedt bovendien slechts tot aan het Nederlandse behandeltarief. Is je buitenlandse rekening hoger, dan krijg je de meerprijs niet vergoed.

In wintersportlanden als Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk brengen ze je vaak naar een privékliniek en liggen de zorgtarieven vaak hoger dan in Nederland. De kans dat je rekening hoger uitvalt dan wat je vergoedt krijgt, is groot in dat geval. Stel, je behandeling kost € 3.500. In Nederland zou dezelfde behandeling € 2.000 kosten. Dat bedrag krijg je vergoed. De resterende € 1.500 betaal je dan zelf. Een fors bedrag dus.

Medische kosten volledig verzekeren

Wil je het risico op een hoge ziekenhuisrekening voorkomen, verzeker je dan aanvullend voor medische kosten in het buitenland. Bijvoorbeeld met een aanvullende zorgverzekering met als vergoeding 100% van het buitenlands tarief. Ook je reisverzekering heeft hier een oplossing voor: een aanvullende dekking ‘medische kosten’ of ‘geneeskundige kosten’. Dan zijn meteen de kosten voor de terugreis gedekt als je zelf naar huis wil, ook al is er geen spoedeisende medische reden.

Neem je EHIC mee

Ben je klaar voor vertrek, vergeet dan je European Health Insurance Card (EHIC) niet. De pas geeft recht op medische zorg en zorgt dat de rekening rechtstreeks naar jouw zorgverzekeraar gaat. De EHIC kun je via jouw verzekeraar of de website aanvragen.

Ga verstandig op reis. Zorg dat je voldoende verzekerd bent met wintersportdekking én aanvullende medische kosten. Mocht je toch de piste op een onaangename manier verlaten, dan hoef je je over de financiële gevolgen geen zorgen te maken. Wij voorzien je graag van persoonlijk advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

100% Hypotheken & 100% Verzekerd maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie